В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял

...
В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти посред бял
Коментари Харесай

Юрай Цинтула, който опита да убие Фицо - свързван с проруска групировка

В сряда словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян няколко пъти измежду бял ден, до момента в който се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова. Стрелецът беше арестуван съвсем незабавно - 71-годишният публицист от град Левице Юрай Цинтула. 

Юрай е бил член на литературния клуб " Дъга " в Левице. Клубът се събирал в локалната библиотека и е бил формиран най-вече от възрастни хора. Пред словашкия уебсайт Dennik директорката на библиотеката Власта Коларова съобщи, че е шокирана от стрелбата. Тя разказва 71-годишния стрелец като естествен. Помагал на библиотеката и бил дълготраен член на литературния клуб. В младостта си бил " бунтовник ".

Литературен клуб " Дъга " се състои от 23 члена. Един от тях се кандидатирал за народен представител от екстремистката Словашка национална партия през 2022 г. Цинтула е член и на Сдружението на словашките писатели. Оттам през вчерашния ден направиха заявление, в което осъдиха нападението над Фицо.  71-годишният мъж е свързван и с проруската формация " Словашки наборници ". От групировката са споделили негова фотография във " Facebook " през 2016 година Под фотографията самият Юрай споделя какво го е привлякло да се причисли към групировката. 

" Възможността да се работи без заповеди от страната " е една от аргументите на Юрай. Цинтула твърди, че в Европа идват " стотици хиляди мигранти и наборниците желаят да защитят Словакия от тяхното въздействие ". 

В различен пост той написа, че страната не може да отбрани жителите си и по тази причина самите жители би трябвало да пазят обществото, преди то да се „ изпълни с престъпни детайли ". Няколко месеца по-късно Юрай основава партия, наречена „ Движение против насилието ".

През есента на 2022 година " Словашките наборници " оповестиха, че приключват активността си. В предишното те дълго време повтаряха едни и същи тези като прокремълска агитация. Те се застъпваха за Путинова Русия, подлагаха на критика Запада и Европейския съюз, активизираха се против мигрантите и нападнаха медиите и неправителствените организации.

Последната информация за положението на премиера Фицо е от четвъртък сутринта. Местни медии оповестяват, че той е пристигнал в схващане. Той е претърпял интервенция, която е траяла няколко часа. Неговият заместител Роберт Калиняк разгласи, че Фицо е постоянен, само че към момента е в тежко положение, а пострадванията му са съществени. Той беше прострелян в стомаха и ръката, напомня " 24 часа ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР